NLP_Neuroloogiset tasot (Gregory Bateson)

  1. Identiteetin taso: Kuka olen?
  2. Uskomusjärjestelmäni- arvojen ja tarkoituksen taso: Miksi teen mitä teen? Mistä motivoidun?
  3. Minun kykyni- strategiat ja olemisen muodot: Kuinka teen?
  4. Erityiset käyttäytymismallini: Mitä teen tai olen tehnyt? 
  5. Ympäristöni- vaikeudet ja mahdollisuudet: Missä ja miten teen?

(Lähde: NLP II, The Next Generation. 2010. Dilts & DeLozier.)

Näiden neuroloogisten tasojen kautta voidaan käsitellä eri asioita, esimerkiksi itsetuntoa ja siihen liittyviä ongelmia. Itse lähden konsultoinnissa siitä ajatuksesta, että minäkuvan vahvistuessa myös muut minään liittyvät asiat selkenevät ja ratkeavat. Siis jotta itsetunto paranee, tulee vahvistaa minäkuvaa. Sitä kuka itse olet?
 
Kannattaa vastata yllä oleviin kysymyksiin kirjallisesti kynällä ja paperilla (tämä vahvistaa tutkimuksen mukaan myös tekemistä, toisin kuin koneella kirjoittaminen) ja on persoonallisempaa.

Kysymyksiin voi vastata positiivisella sävyllä tai negatiivisella sävyllä, minkä valitset? Se on se sävy, jolla puhut itsellesi.

Jos esimerkiksi identifioit itsesi sairauden perusteella vaikkapa sairauden uhriksi, voit muuttaa sanoitustasi ja ajatusta positiivisempaan pitämällä itseäsi ei uhrina vaan ihmisenä, joka ei ole vielä kehittänyt mielen ja kehon yhteyttä täysin. (Lähde: NLP II, The Next Generation. 2010. Dilts & DeLozier.) Tässä sanoituksessa onkin jo aivan erilainen paranemisen optimismi ja kehittymisen mahdollisuus. Huomaa muutos identiteetin tasolta tekemisen tasoille.

Älä uhriudu vaan rupea tekemään muutosta ja voit paremmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tärkeät B-vitamiinimme

Ravitsemusta mielenterveyskuntoutujalle 2020-luvulla

NLP näkyy, tuntuu ja kuuluu ravintoneuvontavalmennuksessa