Ravitsemusta mielenterveyskuntoutujalle 2020-luvulla
Alkusanat
Mielenterveyden tutkimus on haasteellista liittyen mielenterveyden hoidon kapasiteettiin, joka saa vaikutteita sosiokulttuurisista esteistä kuten stigmasta liittyen mielenterveysongelmiin ja siihen, kuinka kehitetään ja evaluoidaan kulttuurille sopivia hyväksi havaittuja hoitomalleja. (International Journal of Mental Health Systems, 2018)
Kirjoitan tätä tekstiä koronakriisin keskellä huhtikuussa 2020. Meillä maassamme Suomessa on vielä yleisesti rajallinen käsitys luonnollisten mielenterveysongelmien hoitomallien käytöstä. On totta, että Suomessa on käytössä osittain ns. avoimen dialogin hoitomalli (1980-90-luvuilla kehitetty Keroputaan hoitomalli), jossa otetaan huomioon enemmän ihmisen normaali reagointi haastavissa elämäntilanteissa, kuin että keskityttäisiin pelkästään sairauden oireisiin. Tämä on oikea suunta ajattelussa, missä ihmistä halutaan hoitaa kokonaisvaltaisesti.
Keskustelusta on kuitenkin unohdettu niin monta tärkeää asiaa. Omalla hoitotiellä burnout- kuntoutujana on tullut vain yksi kokemus (yhden lääkärin toimesta) siitä, että esimerkiksi kalaöljyä olisi hyvä syödä. Se miten vitamiineja ja hivenaineita suositellaan esimerkiksi psykiatrisille potilaille, pitäisikin olla ihan toisella tasolla. Jos lääkäri määräisikin kalaöljyt ja b- ja c-vitamiinit potilaalle, olisi suurempi mahdollisuus näiden hyvien lisäravinteiden käyttöön maassamme, jossa lääkäriä uskotaan kuitenkin vielä aika pitkälle.
Tässä artikkelissa käsittelemme muita mahdollisuuksia parantumiseen lääkehoidon lisäksi. En kehota ketään jättämään lääkkeitään pois, mutta monilla terveellisillä elämäntapamuutoksilla lääkkeitä on mahdollista vähentää lääkärin ohjeistuksella.
Tässä arikkelissa käsittelemme ravitsemushoitoa (terveellisellä ruoalla sekä lisäravintein), artikkeli pohjautuu kirjoittajan omaan kokemukseen ja tietoihin ravintoneuvojana (valmistunut 2019 lopussa Suomen Terveysopisto Saluksesta) sekä NLP-konsulttina vuosina 2013-2020. Kirjoittaja on valmistunut myös HUS:n psykiatrian kokemusasiantuntijaksi vuoden 2019 lopussa burnout-kuntoutumisen jälkeen ja on peruskoulutukseltaan kansainvälisen liiketoiminnan maisteri. Kirjoittaja jatkaa kouluttautumista ravintoterapeutiksi ja NLP Coach- tutkintoon vuonna 2020-2021.
RAVITSEMUSHOITO
Ymmärsin, että lääkitys on tarpeen ja pitää tilanteeni stabiilina (Schizofrenia bulletin, vol 42, Issue 5, 2016) sanoo henkilöartikkelissa ihminen, jolla on paranoidi skitsofrenia. Hän toteaa samaan hengenvetoon, että myös huomasi, että pelkkä lääkitys ei tuonut hänelle tarpeellista hyvinvoinnin astetta ja toimintakykyä.
Lääkitysten ongelmallisuus on monella mielenterveyspotilaalla ja kuntoutujalla nuo muut lääkkeestä johtuvat sivuoireet. Yleistä on etenkin ylipaino, usein siksi, että laihdutusrumbaan ei masentuneena ja lääkittynä ole mahdollisuutta lähteä. Masennus voi olla myös sivuoire lääkityksistä, joita on mahdollisesti useita ja aiheuttavat masennusta tai alakuloisuutta. Kuitenkin on mahdollista kuntoutua, kun aloittaa syömään terveellisesti ja ottaa tarpeeksi hyviä lisäravinteita (voi mennä kysymään luontaistuotekaupasta), esimerkiksi sellaista complex-ravinnetta (missä on useita ainesosia), vaikkapa helposti otettavana jauheena, missä olisi monia vitamiineja ja hivenaineita sekä terveellisiä kalaöljyjä (erityisesti Omega 3-öljyjä) sekä aminohappoja. Aminohapot ovat erittäin terveellisiä aivoillemme ja suurin osa aminohapoista ovat sellaisia luonnollisia ainesosia, joita löytyy jo kehostamme, mutta joiden tuotanto on liian pientä siihen nähden mitä tarvitsemme. Esimerkiksi jotkut lääkeaineet ovat sellaisia, että ne kuluttavat vitamiinivarastojamme sekä näitä aminohappovarastojamme. Tarvitsee siis ottaa purkista lisää!
Erityisen tärkeää masentuneelle ja/tai mielenterveyskuntoutujalle onkin itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on, mutta silti terveydestä välittäminen. Tämä saattaa kuulostaa masentuneelle vielä vähän oudolta ajatukselta, mutta tässä on tärkeä pointti. Itselleen pitää antaa aikaa toipua, mutta kuitenkin tehdä sellaisia mukavia kuntouttavia asioita mitkä ovat siinä hetkessä mahdollisia ja auttavat pitämään hyvää mieltä yllä. Tällaista rentouttavaa ja kuntouttavaa toimintaa on muun muassa rentoutusharjoitukset, joita esittelen blogissanikin erikseen.
Suosittelen mielenterveysongelmista kärsiville ja kuntoutujille vähähiilihydraattista ja gluteenitonta ruokavaliota, vaikkakin ravintoterapiassa/ravintoneuvonnassa katsotaan aina yksilöllinen tilanne. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ylimalkaan siksi, että hiilihydraatti muuntuu sokeriksi elimistössä ja sokeri on suuri stressitekijä ja kuormittava tekijä elimistölle. Ihminen ei tarvitse sokeria sellaisenaan, vaan keho pystyy valmistamaan tarvitsemansa sokerit myös ketoaineista ja rasvahapoista. Vähähiilihydraattinen ruokavalio koostetaan niin, että käytetään paljon hyviä rasvoja kuten esimerkiksi avokadoa ja oliiviöljyä, jotta aivot muun muassa saa tarvittavat hyvät rasvat. Gluteenitonta ruokavaliota suosittelen siitä syystä, että gluteenin on tieteellisesti todistettu löysentävän soluvälejä sellaisillakin henkilöillä, joilla ei varsinaista gluteiiniherkistymistä tai keliakiaa ole todettu. Tämä tarkoittaa sitä, että sellaiset partikkelit joutuvat verenkiertoon, jotka eivät sinne vielä kuuluisi ja voi aiheuttaa esimerkiksi ihottumaa iholla taikka suolistossa ongelmaa, joka saattaa vielä aluksi olla suhteellisen harmitontakin-mutta ajan kuluessa ja tulehduksen lisääntyessä, todella vahingollista. Vahingollinen tässä kontekstissa tarkoittaa mielenterveysongelmien tai muiden oireiden pahenemista.
Kaikkea ei kuitenkaan saa ravinnosta nykypäivänäkään eli purkista on otettava esimerkiksi tärkeät aminohapot, joita masentuneen tai mielenterveysongelmaisen aivot tarvitsevat enemmän kuin perusterveen. Tämä monesti unohdetaan, että mielen ongelmista kärsivän on saatava paljon enemmän vitamiineja ja hivenaineita kuin ns. normaalin. Aivoja pitää boostata siksikin, että lääkkeet monesti kuluttavat vitamiini -ja hivenainevarastoja, eikä riitä, että syöt esimerkiksi appelsiinin päivässä, jos c-vitamiinin tarve on päivätasolla jopa 1g verran. Nämä asiat ovat yksilöllisiä ja siksi pitäisikin mitata yksilöllinen tarve eikä vain olettaa, että esimerkiksi saa tarpeeksi vitamiineja. Yleensä ongelmaksi muodostuu mielenterveysongelmaisen heikko kyky saada aikaiseksi mennä mittauksiin ja myös mahdollisesti huono rahatilanne. Tästä syystä lääkärissä tulisikin saada ko. mittaukset esimerkiksi geenitestien yhteydessä, joita aletaan kuitenkin pian tarjoamaan potilaille, jotta pystytään paremmin määrittämään mielenterveyslääkkeiden määrä ja laatu yksilöllisesti. Tämä on iso harppaus oikeaan suuntaan!
Kun vanhenemme, uudistuvat solumme hitaammin. Tästä syystä elintavoillamme on entistä enemmän merkitystä verrattuna nuoruuteen. Nuori solu vielä uusiutuu nopeammin ja reippaammin, kun elintavat ovat hyvät taikka edes vielä kohtuulliset. Valitettavasti kuitenkin nykyaika on tuonut nuorien elintapoihin limut, paljon sokeria sisältävät energiajuomat ja roskaruoan ja sitä kautta epätasapainon arkeen.
Hyvässä kunnossa olevat solujen energiatehtaat eli mitokondriot, pystyvät käyttämään energiaksi ketoaineita ja elimistön rasvahappoja. Tähän perustuu laihtuminen taikka painonhallinta normaalilla tasolla. Jos syö paljon sokeria, joka taas muodostaa paljon glukoosia, saa elimistö paljon haitallisia vapaita radikaaleja sekä metabolinen kuorma kasvaa. Metabolinen lisääntynyt kuorma tuhoaa soluja (solujen mitokondrioita). Syömällä terveellisesti vähennämme oksidatiivista stressiä elimistössämme. Vähemmän stressiä suojaa meitä myös syövältä ja aivojamme eri sairauksilta kuten varhaiselta dementialta taikka muilta aivojen kapasiteettia heikentäviltä sairauksilta. Myös vanheneminen hidastuu, kun solujen kunto paranee.
Skitsofreenikoilla on tutkimuksen mukaan taipumusta tupakointiin, joskus runsaaseenkin tupakointiin (Saana Eskelinen, HUS). Tämä osaltaan lisää mielenterveysongelmaisten ylipaino-ongelmia, joko niitä jo on taikka ne kasvavat tupakoinnin lopettamisen takia. Addiktioiden on todettu vahvistavan toisiaan eli jos on esimerkiksi tupakka- tai sokeriaddiktio, voi seuraavana olla viina- taikka peliaddiktio. Se mitä vahvistaa kasvaa eli nämä addiktiot korvaavat taikka vahvistavat toistensa olemassaoloa. Suuret määrät kofeiinia, cola-juomia ja kahvia, voivat viedä huonon ravitsemuksen tielle, mikä sitten taas nostattaa autoimmuunisairauksia sekä mielenterveyden heikentynyttä kokemusta.
Tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita mielenterveyskuntoutujalle ovat sinkki, B6 ja B3-vitamiinit, C-vitamiini sekä Omega 3 ja 6 (Holford 2007, 44) sekä foolihappo (Holford 2007, 300). Erityisesti EPA:a ja DHA:ta sisältävät Omega-valmisteet ovat tutkimusten mukaan auttaneet potilaita, joilla on skitsofreenisia taipumuksia. Tulee ymmärtää, että skitsofrenia kuten muutkaan mielenterveysongelmat, kuten esimerkiksi masennus, eivät ole vain yksi tauti vaan aivojen monimutkainen epätasapainotila, joka on hyvin yksilöllinen asia. Kun haluaa testata aivojen/kehonsa rasvapitoisuuksia (hyvät rasvat mm. Omega 3, 6 ja 9) kannattaa mennä verikokeeseen testauttamaan nuo arvot. Ravintoterapeutit suosittelevat esimerkiksi Nordic Clinic:iä Helsingin Kampissa, joka myös jatkokouluttaa ravintoneuvojia- ja terapeutteja. Tämän jälkeen pystytään näkemään, onko kehossa puutetta erityisesti jostakin määrätystä rasvasta taikka vitamiinista ja mitä tulee lisätä ruokavalioon. Terapeuttisiin puutostiloihin yleensä otetaan lisäravinteet terapeuttisilla määrillä purkista. Näihin puutosiloihin Nordic Clinic:llä on myös sopivat tuotteet, jotka voi ostaa tai tilata vaikka saman tien mukaan.
Tässä lyhyt tsekkauslista mitä kannattaa huomioida ravitsemuksessa:
- Verensokerin tasapainotus
Tarkista rasvatasapaino verikokeella
- Tarkista antioksidanttien eli vitamiinien ja hivenaineiden saanti, erityisesti c-vitamiini
- Tarkista kokeella homokysteiinitaso, sillä jos se on korkealla, voit tarvita lisäravinteena sinkkiä ja b-vitamiineja erityisesti niasiiniä eli B3-vitamiinia
- Harkitse foolihappolisän, B3 ja B12-vitamiinilisän hankintaa (myös erittäin tärkeää aivoille)
- Tarkista allergiat erityisesti onko maito taikka viljaa-allergiaa/herkistymistä/keliakiaa
- Tarkista rauta-arvot, onko ns. pyroluriaa, voit tarvita sinkkiä ja B6-vitamiinia lisäravinteena (ravintoterapeutti voi auttaa sinua ymmärtämään näitä mekanismeja tarkemmin)
(Holford 2007, 300)
- Lisäksi: Älä kuvittele saavasi näitä terapeuttisia annostuksia pelkästään ruoasta
Kommentit
Lähetä kommentti