NLP näkyy, tuntuu ja kuuluu ravintoneuvontavalmennuksessa


Ruokavalioasiat saattavat liittyä kipeisiin tunteisiin, koska syöminen voi olla arkisuudessaankin kovin arka asia. Syöminen on myös usein sosiaalinen tilanne, siitäkin huolimatta mitä ja miten syödään. Moni asia voi tehdä tarpeellisesta ruokavaliomuutoksesta haasteellisen. Onko sinulle tuttua esimerkiksi jokin näistä:
- Liität negatiivisia tunteita syömiseen ja tämä tekee terveellisistä valinnoista hankalaa
- Kotona et jaksa kiinnittää huomiota omiin syömisiisi, kun on muitakin siinä omine syömistapoineen, -tottumuksineen ja tarpeineen
- Ravintolassa et meinaa kehdata pyytää erillistä huomiota osaksesi ja pyytää lautaselle sitä, mikä juuri sinulle parhaiten sopii
- Stressi haittaa keskittymistäsi parempaan syömiseen
- Joko suoritat syömistä tai sallit itsellesi melkein mitä vain (taipumus äärimmäisyyksiin)

Syömishaasteiden tausta on aina yksilöllinen, vaikka moni kehitystä ruokailutottumuksiinsa kaipaava löytääkin ylläolevasta listasta omassa elämässä toteutuvia asioita. Siksi koen, että ravintoneuvonnassa kaikista tärkeintä on tuntea itsensä; ja valmennettavansa tarpeeksi hyvin. NLP:stä löytyy tähän onneksi hyviä työkaluja. 


NLP:n kysymykset, menetelmät ja periaatteet mukana

Miten NLP on mukana ravintoneuvontavalmennuksessa? Tunnistat ehkä NLP-elementtejä helpostikin, kun kerron, miten valmennus alkaa.
Valmennuksen alussa esitän valmennettavalle joukon kysymyksiä. Kysyn mm. elämästä ja elämäntilanteesta, siitä miksi hän on tullut valmennukseen tänään ja tässä hetkessä. Haluan tietää nykytilanteen, sillä juuri siinä me elämme ja olemme läsnä. Valmennuksessa ensimmäinen kerta kuluukin aika pitkälti minun haastatellessani valmennettavaa. Ja, niin kuin monissa NLP-tilanteissa ja -harjoituksissa, jo tässä haastattelussa tapahtuu paljon. Kun puhuu itsestään, lisääntyy itsetuntemus.
Kun hyviä tavoitteita löytyy, niihin kannattaa tarrata heti kiinni. NLP:stä tuttuja kysymysmalleja ovat esimerkiksi ”kuinka mahdollistetaan tämä tavoite?” En kysy niinkään miksi-kysymyksiä. Meissä on jo sisäänrakennettuna kaikki vastaukset itsessämme, joten ei tarvitse kuin tuoda ne esiin.
NLP:n avulla voidaan lähteä työstämään esimerkiksi varhaisen elämän hyviä ruokakokemuksia ja tuomaan niitä tunteita nykyhetkeen. Voidaan tarttua myös muihin positiivisiin tunteisiin ja tuoda niitä haastaviin ruokatilanteisiin. Ankkuroimalla, joka on yksi tuttuja ja paljon käytettyjä NLP-tekniikoita, positiivinen tunne viedään johonkin kehon osaan ja palauttamalla se sieltä käyttöön tarvittaessa, voidaan saada aikaan tuloksia nopeastikin.
NLP:n avulla voidaan ratkoa sisäisiä ristiriitoja, joilla voi olla suuri merkitys. Vaakakupissa voi olla vaikkapa terveellisten elämäntapojen haluaminen ja riittämättömyys itselle. Näitä voidaan tarkastella esimerkiksi elävöittämällä nämä mielikuvat värein, kuvin, muodoin, tuoksuin tai liikkeen avulla. Voidaan ajatella, että toisesta kupista ammentaminen toiseen voi tuoda uutta näkökulmaa. Mielikuvissa voidaan valita kokeiltavaksi vain niitä asioita, jotka tuntuvat hyviltä. Entä jos riittämättömyys väheneekin, kun elämäntapoja muuttaa? Voisiko toinen vaakakuppi, missä on elämän hyviä asioita, (tai mielikuvissa vaikka pallo) ollakin toista vaakakuppia eli riittämättömyyttä isompi? Jos mielessä tapahtuukin niin, että positiivisuuden pallo kasvaa ja riittämättömyyden tunne vähenee? Kohti erilaisia vaihtoehtoja ohjataan lempeästi ja kuitenkin johdattelematta mihinkään määrättyyn lopputulokseen. Mielikuvilla on suuri voima.
NLP:stä tuttua on myös hyväksyminen ja armollisuus: itselleen ei tarvitse olla liian ankara ja silti voi syödä hyvää ja terveellistä ruokaa. Ravintoneuvonnassa keskitytään usein ensimmäisenä siihen, mitä hyvää ruokavalioon lisätään ja sitten vasta lähdetään poistamaan ”pahiksia”.

Kun itsetuntemus ja itsetunto ovat kohdallaan tai edelleenkin lisääntyvät, voidaan saada paljon aikaan lähes kuin itsestään. Koen, että hyvä ravintoneuvoja kuljettaa valmennuksessaan aina mukana elementtejä, jotka lisäävät itsetuntemusta ja kasvattavat itsetuntoa. Siksi NLP-koulutus ja ravintoneuvojakoulutus antavat yhdessä mainiot valmiudet opastaa valmennettavaa kohti arkea, jonka luonnollinen osa tasapainoinen syöminen on. 


Ravintoneuvonnassa näkyviä NLP:n perussoletuksia
- Vuorovaikutuksessa on tiedostettu ja tiedostamaton puoli.
- Viestin merkitys on sen herättämä reaktio.
- Jos se mitä teet ei toimi, tee jotain muuta (pätee niin ohjattavaan kuin ohjaajaankin)
- Kaiken käyttäytymisen takana on positiivinen tarkoitus
- Ihmisellä on jo kaikki ne resurssit, joita he tarvitsevat itselleen tärkeiden muutosten tekemiseen
 Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tiesitkö tämän Magnesiumista?

Ravitsemusta mielenterveyskuntoutujalle 2020-luvulla

NLP_Neuroloogiset tasot (Gregory Bateson)